Ortodoncija

Ortodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i ispravljanjem nepravilno postavljenih zubi i okolnih struktura. U svetu najefektivniji i najčešći način korekcije ortodontskih anomalija je fiksna terapija. Osim estetike, ortodontskom terapijom popravlja se funkcija zuba i žvačnog kompleksa, sprečava prekomerno trošenje zuba te preopterećenje viličnog zgloba i žvačnih mišića. Pravilnim zubnim lukom olakšava se i poboljšava čišćenje zuba te održavanje higijene usne duplje.
Prvi pregled kod ortodonta trebao bi biti u sedmoj godini života. U tom dobu moguće je ispraviti neke manje i predvideti buduće nepravilnosti.

Rana (interceptivna) ortodontska terapija

Cilj rane terapije je sprečavanje razvoja anomalija u veći problem koji je kasnije teže riešiti. Intervencijom u ranoj dobi može se sprečiti kasnije vađenje trajnih zuba, ispraviti nepravilnosti koje onemogućuju normalan rast i razvoj vilica kao što su obrnuti zagrižaj ili ukršteni zagrižaj. Takođe, u tom dobu detetu pomažemo da prestane s lošim navikama (sisanje prsta i usne, disanje na usta, infantilno gutanje). Terapija se provodi različitim aparatima, zavisno od problema.

Za naše male pacijente (7 – 12 godina) kod kojih želimo preventirati nepravilan zagrižaj koristimo LM aktivatore. To je naprava za ortodontsku terapiju ali i naprava za pravilno vođenje nicanja zuba. Terapija u pravilu započinje nicanjem prvog donjeg sekutića no koristi se u kasnoj mešovitoj denticiji ili ranoj trajnoj denticiji. Aktivatori su prefabrikovani u obliku koji korespondira idealnoj okluziji u različitim veličinama.

Odrasli pacijenti

U savremenoj ortodonciji nema stariosne granice za ortodontsku terapiju. Praktično nema bitne razlike između pomeranja zuba kod odraslih i kod dece. Kod odraslih se terapija sprovodi isključivo fiksnim aparatima.

Specijalistički pregled i dijagnostika

Pri prvoj poseti specijalisti ortodoncije radi se detaljan pregled i analiza te se uzima otisak za studijske modele. Kompletnom analizom modela, ortopanograma i telerendgentske analize ortodont može postaviti tačnu dijagnozu i napraviti plan terapije. Radi se set intraoralnih i ekstraoralnih fotografija kako bismo mogli uporediti odnos zuba i vilice, te izgled pre i posle terapije.

Terapija fiksnom ortodontskom napravom

U savremenoj ortodonciji većina poremećaja položaja zuba i vilice rešava se nakon nicanja trajnih zuba (od desete do trinaeste godine) fiksnim ortodontskim aparatima. To je ortodontska naprava koju ortodont postavlja na zube adhezivnom tehnikom. Sastoji se od bravica te žica koje povezuju sve zube.
Fiksni ortodontski aparati s obzirom na materijal mogu biti:

  • metalni
  • estetski (kompozitni, keramički, safirni)

Najčešće postavljeno pitanje ortodontu je: „Koliko dugo ću morati da nosim fiksni aparat?“
Do potpunog terapijskog efekta fiksni aparat se nosi najčešće od 1- 2 godine, a nakon skidanja istog, pacijent mora nositi tzv. retencioni aparat (samo noću), radi potpune stabilizacije novopostignutog rezultata.

Ortopedija vilica

Ortopedija vilica je stomatološka grana koja se bavi dijagnostikom, prevencijom i lečenjem nepravilnosti u rastu i razvoju oro-facijalnog sistema (nepravilno postavljenih zuba i okolnih struktura).

Važno je napomenuti da DANAS ne postoji starosna granica za početak ortodonske terapije.

Ipak, dete bi trebalo doći na prvi ortodonski pregled oko šeste godine života, nakon izbijanja prvih stalnih zuba (pojednostavljeno rečeno – nakon nicanja gornjih i donjih sekutića i prvih donjih molara („šestica“)).
Nakon prvog pregleda postavlja se dijagnoza i plan terapije.
Ortodonska terapija može biti terapija fiksnim i mobilnim aparatom. Fiksni aparat se postavlja najčešće na prednju stranu zuba (može biti metalan, keramicki, stakleni) i pacijent ga tokom terapije ne može skidati. Mobilni aparat se nosi po instrukciji ortodonta i može se skidati. Nakon postavljanja aparata, veoma je važno redovno dolaziti na kontrole i pratiti postignute rezultate u skladu s daljim rastom i razvojem pacijenta. Specijalista ortodoncije tokom kontrolnog pregleda vrši manje terapeutske izmene i daje pacijentu neophodne instrukcije o daljem toku lečenja.

Naša misija je kreiranje savršenih osmeha!

Top