Paradontologija

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi lečenjem desni i potpornih struktura zuba. Uzroci bolesti parodontalnog sastava su uglavnom loša oralna higijena, ishrana ili pušenje, razni lekovi, loš zagrižaj i drugi uzroci.

Simptomi bolesti desni su vrlo neugodan osećaj zbog bolnog žvakanja i nemogućnosti konzumiranja određenih prehrambenih proizvoda, polako povlačenje desni i sve veće ogoljenje zuba ili crvenilo i natečenost desni. Vrlo česti simptom bolesti parodonta može biti i neugodan zadah koji jednostavno ne nestaje, a javlja se zbog viška bakterija u usnoj duplji.

Savesnim i redovnim održavanjem oralne higijene umanjuje se rizik od nastanka parodontopatije. To podrazumeva efikasno uklanjanje zubnih naslaga pravilnim četkanjem, korišćenjem zubnog konca i rastvora za ispiranje. Ako nisu prisutne subjektivne smetnje, preporučuje se kontrolni pregled svakih 6 mjeseci. U toj poseti se, po potrebi, može napraviti i profesionalno ultrazvučno čišćenje mekih i tvrdih zubnih naslaga, te poliranje zuba, kao i edukacija pacijenta o tome kako pravilno četkati zube.

Terapija obolelog parodoncijuma može biti kauzalna i hirurška. Kauzalna parodontološka terapija obuhvata:

  • Uklanjanje čvrstih i mekih zubnih naslaga (ultrazvukom i ručnim instrumentima)
  • Obuku u održavanju adekvatne oralne higijene i kontrolu dentalnog plaka
  • Obradu parodontalnih džepova
  • Uspostavljanje adekvatnih okluzo-artikulacionih odnosa zuba
  • Sanaciju karioznoh lezija
  • Ortodonsko lečenje
  • Lečenje nekih opštih oboljenja

Hirurška terapija obuhvata:

  • Gingivektomiju i gingivoplastiku
  • Modifikovanu režanj operaciju po Widmanu
  • Mukogingivalne hirurške zahvate (frenektomija, apikalno pomereni režanj, širenje zone pripojne gingive i produbljivanje vestibuluma)

U okviru urgentnih stanja na potpornom aparatu zuba primenjuju se adekvatne urgentne terapijske mere koje obuhvataju drenažu parodontalnih abscesa i primenu odgovarajućih antibiotika.

Ukoliko primjetite nekih od simptoma svakako se s povjerenjem obratite u našu ordinaciju.

Oralna medicina je grana stomatologije koja se bavi dijagnostikom i lečenjem oboljenja usana, jezika i ostalih delova oralne sluzokože. Promene na sluzokoži usne duplje mogu biti posledica infekcije (virusne, bakterijske i gljivične), mehaničkih, hemijskih, termičkih i radijacionih oštećenja, alergiskih reakcija, neželjenih dejstava lekova, poremećaji imuniteta i opštih bolesti ( kožnih bolesti, dijabeta, krvnih bolesti, neuroloških i dr.)

Naša misija je kreiranje savršenih osmeha!

Top